Thundi, a pierwszym właścicielem był dość, który zwodował tego Veyrona ? :lol:
Światła dzienne - czyli jak baranie jeździsz ;-)
Zwiń
X
-
Światła dzienne - czyli jak baranie jeździsz ;-)
Nie da się ukryć, że umiejscowienie świateł dziennych w Octavi (ale nie tylko w octavi) jest dość niefortunne - nie mniej jednak są to światła homologowane i ZGODNE z przepisami.
I teraz sytuacja jest następująca - nie ma dnia żeby mi ktoś nie mrugnął że mam niewłączone światła kiedy jeżdżę na dziennych - natomiast w drugim samochodzie którym jeżdżę mam przepaloną żarówkę w jednym reflektorze od kilku dni (razem z pozycyjnym więc w ogóle się nie świeci - do wymiany muszę wyjąć akku więc pewnie w weekend się za to wezmę) i normalnie nie zdarzyło mi się jeszcze żeby mi ktoś mrugnął światłami.
Większym problemem dla innych kierujących jest to, że ktoś inny ma światła dzienne niż to, że ktoś ma niesprawne światła. jakie to miłe ;-)- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
-
-
Ale w VCDS już jest opcja, żeby włączyć w MAXIDOT'a menu dotyczące świateł dziennych :-) :-) jeszcze tylko nie miałem okazji go przetestować, bo wczoraj dostałem info o takim czymś i zupełnie nie wiem czego się spodziewać :-) :-)
Kurde, Jac_ek, ale mi się cholernie podoba ta Twoja biała O2 FL ... normalnie ACH ;-)Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kropeckAle w VCDS już jest opcja, żeby włączyć w MAXIDOT'a menu dotyczące świateł dziennych :-) :-) jeszcze tylko nie miałem okazji go przetestować, bo wczoraj dostałem info o takim czymś i zupełnie nie wiem czego się spodziewać :-) :-)
Kurde, Jac_ek, ale mi się cholernie podoba ta Twoja biała O2 FL ... normalnie ACH ;-)- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Jac_ek, wiem i dlatego się cieszę, że nie mam CB :-) a to ze względu na tryb amerykański :-) :-) Kumpel zrezygnował z trybu amerykańskiego właśnie dlatego, że mu WSZYSCY mówili, że mu się z tyłu żarówki spaliły :-) albo, że ma nie włączone :-)Pozdrawiam,
Michał
Komentarz
-
-
Jac_ek, mi nie mrugają, ale na CB często wyjaśniam co mi tam świeci w zderzakach i że nie są to HALOGENY. :!: :lol:
Jadący za mną tez mówią bym włączył światła, więc jak nauczyciel w podstawówce muszę się znowu produkować
Zamieszczone przez sebuA ja wcale się nie dziwie innym kierującym ,ponieważ nawet Policja upominała o braku świateł,a że światła do jazdy dziennej palą się tylko z przodu.To i sporo osób niema pojęcia, iż to jest zgodne z przepisami.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jac_ekjeździsz zgodnie z przepisami a co chwila ktoś cię upomina / poucza że jeździsz niezgodnie z przepisami (może tylko dlatego że on tak nie może)
bo ja myślę, że ludzie nie są jeszcze przyzwyczajeni do tych "nowych" świateł i tyle.
[ Dodano: Pią 05 Mar, 10 07:39 ]
Zamieszczone przez bzyq_74wyjaśnienia innym kierowcą, że palą się dzienne tylko z przodu i nie palą pozycje z tyłu dla wielu jest czarna magią (żyją w mini-epoce kamienia łupanego)
cieszcie się, że w ogóle ludzie reagują w jakikolwiek sposób na cokolwiek, bo ja się coraz częściej spotykam, że już się nie ostrzegamy mruganiem przed niebieskimi, gdyby nie CB radio to byłaby lipa :?
i zupełnie nie wiem dlaczego :?: :!:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Andysodpowiedź jest prosta, od momentu wprowadzenia obowiązku jazdy na światłach 24/dobę, mruganie światłami zmieniło sens
zawsze myslałem zresztą, że mruganie ma zwrócić uwagę, na to co się dzieje na drodze, albo na to co się dzieje z autem, ewentualnie potwierdzić, że się kogos widzi i np. wpuszcza.
innych znaczeń tego gestu nie znam ops:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaAndys napisał/a:
odpowiedź jest prosta, od momentu wprowadzenia obowiązku jazdy na światłach 24/dobę, mruganie światłami zmieniło sens
:?: :!: na jaki :?:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AndysNarodziła się nowa, świecka tradycja, teraz migamy żeby powiadomić o niewłączonych światłach, czasy kiedy miganie służyło do ostrzegania przed Policją już minęły :| . I żeby nie było niedomówień, nie jestem zwolennikiem takich zmian.
PS. Mruganie jeszcze jest normą w innych krajach Naszego Bloku gdzie CB jest nie znane. Mam na myśli kraje bałkańskie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez p690Co trzeba zrobic żeby moje światła przeciwmgielne stały się światłami do jazdy dziennej ?
Komentarz
-
-
w przerabianiu przeciwmgielnych na dzienne jest taki sens, że jak się ma w głównych lampach żarówki o krótkiej żywotności [czyli np. OSRAM NIGHT BREAKER, ksenony itp.] to żeby zaoszczędzić na ich zbyt częstym włączaniu i wyłączaniu (i ogólnym użytkowaniu) to się korzysta z dziennych.Pozdrawiam,
Michał
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodacieszcie się, że w ogóle ludzie reagują w jakikolwiek sposób na cokolwiek
Zamieszczone przez bzyq_74ale na CB często wyjaśniam co mi tam świeci w zderzakach i że nie są to HALOGENY.
Zamieszczone przez oizoPowiedzcie mi czy jest sens to przerabiać skoro przeciwmgielne biorą też chyba po 50W
Samych halogenów bez włączenia świateł mijania nie da się włączyć. Jeśli są włączone światła dzienne również całe oświetlenie w samochodzie nie jest aktywne - ba nawet columbus wyświetla mapy w trybie dziennym (przy włączonych światłach mijania wyświetla w trybie nocnym i słabo to w dzień wygląda)- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftZamieszczone przez kropeckżarówki o krótkiej żywotności [czyli np. OSRAM NIGHT BREAKER, ksenony itp.]Pozdrawiam,
Michał
Komentarz
-
Komentarz